Afdeling Vitaal

Afdeling Vitaal helpt jou bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van voeding, beweging en ontspanning.

Voeding is de basis


Misschien denk je ik eet best heel gezond. Is dat ook zo? Waar moet je op letten als je zo gezond mogelijk wilt eten?

Het is belangrijk om zo gevarieerd mogelijk te eten en een balans te vinden tussen de juiste koolhydraten, eiwitten en vetten met voldoende vitamines en mineralen.

Waarvoor dienen eiwitten, vetten en koolhydraten?

Eiwiten heeft je lichaam vooral nodig als bouwstof. Je hebt dierlijke en plantaardige eiwitten. Belangrijk is om gevarieerde eiwitten naar binnen te krijgen. Eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende aminozuren die voor ons lichaam ieder zijn eigen functie heeft. Eiwitten vind je onder meer in eieren, kwark, noten, zaden en pitten, vis, schaaldieren, peulvruchten, donkere bladgroente en quinoa.

Regelmatig lees je op verpakkingen nu met 10% minder vet. Er was een periode dat vet werd gezien als de grote boosdoener. We hebben vet juist nodig. Onder meer voor je huid en het functioneren van je hersenen, het warmhouden van je lichaam, voor je energie en het opnemen van vitamine (A,D,E,K). Kies bij voorkeur onverzadigde vetten, zoveel mogelijk plantaardig. Maak je salades aan met olijfolie, eet avocado, vette vis, noten, zaden en pitten, bak in roomboter, ghee of olie, maar gebruik geen margarine. Wees ook matig met rood vlees, dat bevat veel verzadigd vet.

Koolhydraten heeft je lichaam je vooral nodig als energievoorziener. Ze zijn net als eiwitten en vetten onmisbaar in je dagelijkse eetpatroon. Wat zijn nou koolhydraten? Je hebt verschillende soorten koolhydraten. Je hebt verteerbare en onverteerbare koolhydraten. De verteerbare koolhydraten kunnen zich in de dunne darm omzetten in glucose en zorgen voor energie. De onverteerbare koolhydraten kunnen dat niet, ze worden afgebroken in de dikke darm en zorgen voor een vol gevoel en je stoelgang. Dan is er nog een verschil in de snelheid waarin de koolhydraat in je bloed wordt opgenomen. De langzame en snelle koolhydraten. De snelle koolhydraten worden snel in je bloed opgenomen waardoor je bloedsuikerspiegel snel stijgt. De langzame koolhydraten daarin tegen worden langzaam opgenomen. Daardoor blijft je bloedsuikerspiegel stabel en zal je minder snel een hongergevoel krijgen. Onder koolhydraten vallen granen, suikers, maar ook groente en fruit. Gezonde koolhydraten vind je ondermeer in volle granen, verse groente, en fruit. Snelle koolhydraten (de geraffineerde koolhydraten) zitten ondermeer in wit brood, koek, snoep, taart etc. Deze mag je best weglaten uit je voedingspatroon.

Hoe breng je de basis in praktijk?

Een aantal richtlijnen: Kies zoveel mogelijk voor verse en pure producten waar dus geen conserveringsmiddelen en smaakversterkers aan zijn toegevoegd. Zorg voor een juiste balans tussen vet, eiwit en koolhydraten. Eet iedere dag een ruime hoeveelheid groenten (ik zie groenten als de basis van een gezond eetpatroon). Neem iedere dag 1 a 2 stuks fruit (meer is niet nodig) . Eet gevarieerd. Dat is belangrijk om zo verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Wees matig met rood vlees. Kijk uit voor geraffineerde (snelle) suikers. Kies in ieder geval eens per week voor (vette vis). Plan af en toe een vegetarische avond. Wees matig met alcohol. Zorg voor voldoende vocht.